16 dagar är de nu gamla

16 dagar är de nu gamla

16 dagar, först eller redan?

Dagarna var så fulla, så mycket hände, det kändes ofta som att ett dygn hade mer än 24 timmar.

De små växer, man kan nästan titta på det. Alla utom Fyran har nu tredubblat sin födelsevikt.

De dricker var 2-5 timme, två gånger ville de faktiskt bara dricka en gång på natten. Men inatt var det tre gånger igen.

Tiden när de dricker har minskat. De dricker nu bara i ca 15-20 minuter, för några dagar sedan var det 20-45 minuter.

Efter amningen är de nu ofta fortfarande vakna och utforskar sin valplåda, sin mamma, sin matte, sig själva eller varandra. Saker bits, dras (milt och ännu inte särskilt kraftfullt, de har inte tänder att hålla i någonting än), slickas och nosas. Man kan observera de första sociala interaktionerna som ännu inte är helt medvetna, mycket händer ganska slumpmässigt och uppmärksamhetstiden är också begränsad till några sekunder. Det är därför det är lite svårt för matte att fånga handlingarna på video. Närhelst något spännande prövas ligger uppmärksamheten redan på något annat när kameran rullar 😆

Valparnas första levnadsvecka är också känd som ”Tiden av inre uppmärksamhet”. Allt här är begränsat till att dricka, sova och växa.

Andra veckan kallas för ”Övergångs tid”, ögon och öron öppnas, miljön uppfattas för första gången och kontakt med omvärlden blir möjlig.

Från och med tredje veckan är valparna i ”Uppmärksamhet till yttervärlden”-fasen. Då börjar den stora lärdomen för livet – det ska bli så spännande 😀

Just nu tränar sötnosarna på att gå, att sitta, Ettan gjorde ett litet hopp för första gången idag (såklart inte på video) och alla är så duktiga på att klättra att ingången till valplådan är stängd för säkerhets skull när valparna är ensamma. Vi vill ju inte att en av de går vilse.

Dessutom förändras pälsen. De första dagarna efter förlossningen blev det lite längre och silkig, nu börjar det bli fluffigt – valpplyschen börjar växa 😀

Valparna visar redan en del egenheter, jag vill inte prata om personlighetsdrag än, men jag tror att de första egenskaperna redan dyker upp.

Sexan är pionjären. Han är ofta den första som visar ett nytt beteende. Han är störst och tyngst och väger nu 1350 g. Han är väldigt uppmärksam och nyfiken och vill han tränga sig igenom någonstans så kommer han långt. Detta är ibland lite irriterade när jag ammar, eftersom matte inte vill att han ska trycka bort de små från spenarna.

Sjuan, Trean och Femman är de minsta och lättaste. De väger ca 1100 g. Sjuan dricker ofta ur en av de främre spenarna och tillsammans med Trean dricker han vanligtvis lite längre tid än de andra. Jag blir otålig ibland och reser mig upp när valparna har druckit ett tag. Det tycker matte är dumt, för hon skulle vilja att de båda skulle bli riktigt mätta också. Femman brukar dricka någonstans i mitten och hävdar sig även mycket bra och högljutt mot de större. Alla tre, även om de är lite mindre, är lika smarta fysiskt och socialt som sina syskon.

Tvåan efterliknar sin bror Sexan. De två ser väldigt lika ut och matte måste ofta ta en närmare titt för att se vem som provar det nya nonsens. Han väger nu 1275 g.

Ettan och Fyran väger nästan lika med cirka 1200 g. Båda är väldigt livliga och Fyran var riktigt gosig, i alla fall i morse. Matte tycker att hon får ett helt gulligt ansikte.

Här är några filmer så att du kan se gänget i aktion. Matte är väldigt nyfiken på att veta om du märker något speciellt med den ena eller andra av de små rackarna. Kan du skilja dem åt? Vilken sticker ut för dig mest? Vilken tycker du är sötast? Och vilken film gillar du bäst? Meddela gärna i en kommentar.

Femman pussar mamma, eller tvärtom?

Trean undersöker mammans tass.

Sexan och brorsans svans.

Sexans försök att använda framtassarna.

Lite gos och mys.

Sexan

Tvåan undersöker Femman, Sexan interagerar med Trean.

Sötnos Femman undersöker mammans päls.

1 kommentar på “16 dagar är de nu gamla

  1. Så fantastiskt!
    Att dag för dag, nästan timme för timme, få följa valparnas utveckling från ”blinda mullvadar” till egna individer.
    Många tankar går till Anima och Sabrina som orkar med dessa sju små liv som nu börjar sin livsresa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*