Amningen – från kaos till dröm

Amningen – från kaos till dröm

Småttingarna är exakt en vecka gamla nu. Två av de har redan fördubblat vikten. Det gäller att dricka och sova och dricka och sova och dricka och sova…

Tiderna mellan amningarna blir lite längre nu. Första dygnet efter förlossningen drack valparna nästan oavbrutet. Väldigt viktigt eftersom under de första timmarna producerade jag extra fina mjölk som kallas kollostrum till dem. Denna mjölk innehöll extra mycket antikroppar som skyddade mina valpar från sjukdomar.

Under andra dagen märkte man tydligt att valparna började sova och dricka omväxlande fast det fanns ingen rytm än. Inte heller drack alla på en gång och vilade sedan tillsammans. Det blev ännu tydligare under de följande dagarna men det hände ganska ofta att de delades upp. Tre drack, fyra sov, sedan sov de tre och de fyra drack – Det var jobbigt för mig som ju överlag var stressad och hade lite feber, och det var jobbigt för matte och husse också eftersom en av de var mest med mig och sa till mig hur jag skulle lägga mig. De sorterade valparna så att de blev tysta så snabbt som möjligt. Hände det att en av valparna var i andra hörnet valplådan och hittade mig inte direkt så blev jag orolig och reste mig igen. Skrikandet blev förstås inte mindre på så sätt men det förstod inte jag.

Igår på eftermiddagen hände något, jag vet inte vad det var som hände men plötsligt kunde jag vara lugnare när jag var utanför valplådan. Jag kunde bara ligga där och kände mig inte längre tvungen att reagera på varje ljud. Jag lyfte bara huvudet lite och visste vad ljudet handlade om. Jag kände om det behövdes att jag reste mig och gick till valparna eller om de bara drömde. Jag tror att den här förändringen inom mig hade till följd att jag inte störde valparna längre när de sov. Så sov de och var hungriga på riktigt när de vaknade. Och de drack ordentligt och sov igen. Så har vi nu plötsligt en rytm. Idag sov de kring två timmar, alla, och sedan drack de ca en halv timme, och sedan hade vi alla ca två timmar paus igen 🙂 

Ikväll filmade matte ett sådant amningspass från kaos i början till dröm i slutet. Det blev en 45 minuters film med mycket förändring i stämningen och många söta moment. Tyvärr var det ganska varmt idag därför flåsar jag nästan hela tiden. Så flåsandet beror inte längre på stress. Fast amningen är väl jobb så att jag blir ganska trött också, ska du veta. Jag hoppas att du njuter av att kika in klippet 😀 

Och efter amningen fyllde jag på med getmjölk, kvark och havregryn – mums 😛 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*