Lek med pedagogisk karaktär

Lek med pedagogisk karaktär

Jag leker med min valp allt oftare nu. Det är riktigt roligt nu, för mig och de små rackarna. Det springs, hoppas, klättras, morras och bits.

Men det är viktigt att hålla sig till vissa regler i ett sådant här spel. Och självklart måste alla lära sig dessa regler först, de är inte medfödda.

Det finns gränser för leken, t ex får du inte bita för hårt. Att bita i lek är särskilt viktigt för att de små ska lära sig bithämning. Det är inte medfött heller. Utan feedback om att en valp biter för hårt och det gör ont, skulle den alltid bita så hårt den kan.

Alla har förstås olika uppfattning om smärta, hundar såväl som människor. Valparna ska leka med många andra individer, alla har preferenser och saker de inte gillar. Detta är också något viktigt att lära sig. Därför är det viktigt att valparna får leka med syskon, mamma, olika människor och senare även med olika hundar. Kanske till och med med andra djur, katter, höns, hästar,…

Leken är viktig för att lära känna vad andra tycker om eller inte och att lära känna sina egna styrkor och svagheter. Valparna tränar upp sina egna färdigheter, tränar på kommunikation, hävdar sina egna gränser och är tvungna att acceptera andras gränser.

Jag leker med alla mina valpar, men speciellt med Ettan för tillfället. Å ena sidan är det roligt eftersom det är hon som vill leka mest med mig också, å andra sidan känner jag att hon är mest utvecklad när det gäller allt som går att lära sig i leken. Med andra ord, hon är ganska fräck och hon behöver lära sig några gränser. 😉

Se, det är inte så lätt för älskarinna att fånga vårt spel, men hon gjorde ett ganska bra jobb här i den här sekvensen.

Hur skulle du betygsätta vårt lek? Är jag för hård eller fortfarande för mjuk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*