Träna på att gå i trappor

Träna på att gå i trappor

Ojojoj, valpar på en trappa! – Farligt! Riskfullt för leden! – Eller bra att lära sig?

Vad tycker du om detta?

Matte är övertygad om att de småttingar får ha mycket värdefulla erfarenheter här. De övar på att klättra, hålla balansen och vad som händer om de är för snabba eller slarviga.

De är fortfarande lätta och tumlar om de räknar fel utan större risk för skador. Visst kan det hända något, livet är farligt. Det är just därför matte anser att det är viktigt att kunna skaffa sig erfarenhet i ett tidigt skede. De övar sina färdigheter på ett lekfullt sätt och i grupp, lär sig att bedöma höjder och är inte rädda för trappor.

Naturligtvis måste detta lärande ske i en miljö som är så säker som möjligt. Trappan är inte för hög och när valparna hoppar ner landar de på mjukt gräs. De får inte träna i trappan varje dag eller så länge att de blir för trötta eller överansträngda.

För att säga det rakt ut:

Det är skadligt om en ung hund måste gå upp och ner för långa trappor flera gånger om dagen för att komma till husets övre våning. Ännu värre om det finns hårda stentrappor och flera våningar, t ex i ett hyreshus.

Att gå ner är mer skadligt för lederna än att gå upp, eftersom lederna komprimeras mer när man går ner. Och ju snabbare hunden springer, desto mer belastas lederna.

Dessutom är det inte bra om den unga hunden (eller en äldre) ofta hoppar väldigt högt eller från hög höjd, t ex om du har en hög bil. Återigen, att hoppa ut är mer skadligt än att hoppa i och att landa på hård mark är mer skadligt än att landa på mjuk mark.

1 kommentar på “Träna på att gå i trappor

  1. JAAA!!! Jättebra! De är ännu så små. Trappstegen så lämpligt höga. De bestämmer själva. De landar mjukt och kan tumla omkring. Bara fint att se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*